Kombucha

Lite mer information om Kombucha & Scoby-Jun

Kombucha

Kombucha är en hälsosam, uppfriskande och jättegod fermenterad probiotisk dryck gjord av te, kombucha scoby kultur & rörsocker (och kanske smaksättning). Kombucha är väldigt hälsosam och får sina hälsosamma egenskaper från en symbios mellan jäst och bakterier - en mikrobiel kultur. Denna mikrobiella kulturen producerar enzymer, organiska syror, vitaminer och antioxidanter.

Kombucha smakar lite syrligt och är inte lika söt som andra läskedrycker.

Kombucha innehåller väldigt lite socker om man jämför med annan läsk och fruktjuice och är till och med lämplig om man är diabetiker.

Scoby - Jun

Scoby-Jun är Kombuhan´s lilla syrra. 

Scoby-Jun bryggs med grönt te och lokal kall slungad honung samt en jun kultur. Precis som Kombucha är den väldigt hälsosam och får sina hälsosamma egenskaper från en symbios mellan jäst och bakterier - en mikrobiel kultur. Denna mikrobiella kulturen producerar enzymer, organiska syror, vitaminer och antioxidanter.

Scoby-Jun kallas ibland "champagnen" av Scoby´s.  Smaken är mild och lätt söt/syrlig och lite lättare att dricka om man inte tycker om storbrorsan Kombucha. 

Frågor & Svar

- Vad är kombucha bra för?

Kombucha innehåller en massa bra bakterier som stöttar tarmfloran, det är faktiskt så att Kombucha innehåller bra bakterier som överlever en antibiotika kur!

- Varför ska kombucha & Scoby-Jun hållas kyld?

Kombucha & Scoby-Jun är en levande produkt, det betyder att den fortsätter att fermentera i flaskan, detta kan ge tryck i flaskan som orsakar en explosion. Genom att hålla flaskan kyld (mellan 2-max 7 grader) ser du till att din dryck somnar till lite. 

-Vad gör din kombucha så speciell?

Jag brygger min Kombucha som dom gjorde för tusentals år sedan, inga genvägar, men tålmodigt och med mycket kärlek, varje batch kombucha följer jag från första dagen tills flaskan byter händer till en kund.

-Vad innehåller Kombucha för nyttiga näringsämnen? 

Varje batch är unik, innehåll kan variera i näringsinnehåll, i genomsnitt innehåller en batch: 250ml, mängd per portion: Kcal 30 Fett 0gr Kolhydrater 7gr Socker 2gr Protein 0gr Naturlig Ethylalcohol ≈0.3% Prebiotic strains: L. Bacillus Coagulans,L. Saccharomyces Boulardii, L. Gluconacetobacter,Zygosaccharomyces kombuchaensis, Brettanomyces,Acetobacter xylinum,Gluconobacter Välgörande Ämnen: Polyphenols, Glucronic Acid, Vitaminer — B1, B2, B6, B12, and C10, Acetic Acid, Amino acids.

-Hur mycket kombucha ska jag dricka?

Så mycket som känns bra för din kropp, vissa tar en shot om dagen, vissa klunkar i sig en flaska åt gången. Tips! Det är bättre att regelbundet dricka kombucha för att stärka tarmfloran.

-Det flyter en "slemmig" grej i min kombucha! 

Grattis! Din kombucha har gjort en Scoby baby, det är ett tecken på att din kombucha mår bra. Det är inget fel på Kombuchan och vissa kallar den här lilla scobyn för Kombuchans ostron. Den är nyttig att äta upp, men jag har full förståelse om du väljer att slänga den (eller ge till dina hönor/kompost högen) 

-Vad är det grumliga i botten på min Kombucha? 

Det är jäst som har lagt sig på botten, inget farligt alls. Vissa vänder upp och ner på flaskan (försiktigt) innan dom dricker den, andra väljer att kassera sista klunken i flaskan. Gör vad som känns bäst för dig!

-Min mage reagerar! 

Om kombuchan sätter fart på magen så beror det på din unika tarmflora, det är inget farligt, men jag råder att långsamt bygga upp dina " kombucha tarmflora bakterier" så du slipper akuta toalettbesök.


-Kan jag brygga min egen Kombucha?

Jajamen! Jag säljer baby scoby´s med start vätska så du kan sätta igång själv. Ibland håller jag workshops " brygg din egen kombucha" om du vill lära dig lite mer innan du startar, välkommen att skriva in dig för nyhetsbrevet eller följ mig på instagram/Facebook för allt kul som kommer hända!

-Har du kurser eller workshops som man kan följa för att lära sig mer? 

Ja, Jag kommer organisera lite workshops framöver, skriv gärna in dig för nyhetsbrevet eller följ mig på social media.